Consumul excesiv de antibiotice submineaza in mod periculos eficacitatea acestora si creste riscul de rezistenta antimicrobiana, atentioneaza filiala eruopeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit AFP si Agerpres.
„In timp ce RAM (rezistenta antimicrobiana, care include antibioticele) este un fenomen natural, dezvoltarea si raspandirea superbacteriilor s-au accelerat prin utilizarea abuziva a antimicrobienelor, ceea ce face ca infectiile sa fie mai greu de tratat eficient”, a transmis OMS Europa, intr-un comunicat.
„Toate tarile din regiunea noastra au implementat reglementari ce vizeaza protejarea pretioaselor antibiotice de o utilizare abuziva (…). Aplicarea acestor reglementari ar permite rezolvarea majoritatii problemelor privind folosirea abuziva a antibioticelor”, a subliniat Robb Butler, directorul departamentului de Boli transmisibile din cadrul OMS Europa.
Organizatia considera ca, fara o interventie imediata, RAM ar putea cauza pana la 10 milioane de decese pe an pana in 2050.
Principala sursa de ingrijorare pentru autoritatile sanitare: prescriptia incorecta. Un studiu realizat in 14 tari din regiune, situate in Europa de Est si Asia Centrala, arata ca motivele invocate pentru a justifica administrarea de antibiotice sunt, in 24% din cazuri, raceala comuna, urmata de simptome gripale (16%), dureri in gat (21%) si tuse (18%).
„Aceasta situatie este ingrijoratoare, pentru ca aceste simptome sunt adeseori cauzate de virusuri impotriva carora antibioticele nu sunt eficiente”, a subliniat acelasi comunicat.
In plus, conform studiului realizat in Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Georgia, Kazahstan, Kargazstan, Muntenegru, Macedonia de Nord, Moldova, Tadjikistan, Turcia si Uzbekistan, o treime dintre cele 8.200 de persoane chestionate consuma antibiotice fara prescriptie medicala.