Institutul de Oncologie „Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca (IOCN) si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBBMed – School of Health au fondat Centrul Multidisciplinar de Cercetare si Abordare Comprehensiva a Cancerului (Centrul Comprehensiv de Oncologie/ Comprehensive Oncological Center.
Centrul are ca principal obiectiv abordarea cancerului din perspectiva complexa si integrativa bio-psiho-sociala (ex. biomedicala, de sanatate, de psihologie si sanatate publica, inteligenta artificiala si tehnologia informatiei).
“Pornind de la o infrastructura competitiva (ex. instalatia radiologica de mamografie tip SENOGRAPHE PRISTINA 3D, imagistica biomedicala avansata etc.), care va fi dezvoltata prin noi proiecte, competentele reunite in oncologie, psihologie & modificari cognitiv-comportamentale, sanatate publica si tehnologii avansate, alaturi de cele din zonele preclinice (ex. biologie clinica, oncogenetica, fizica medicala, chimie clinica, „health economics” etc.), vor fi puse in serviciul pacientilor, initial mai ales pentru „screeningul” si preventia cancerului, dar si pentru noi cercetari exploratorii si aplicative care sa sustina apoi aplicatii inovative in acest segment al sanatatii si al oncologiei in general. Acest Centru va deveni de asemenea un nucleu pentru desfasurarea de activitati academice comune, intalniri academice, cercetari stiintifice, conferinte si simpozioane, cu un accent particular pe aspectele multi/inter/transdisciplinare in domeniul oncologic.”, se precizeaza intr-un comunicat remis presei.
Obiectivele Centrului cuprind multiple aspecte privind abordarea comprehensiva a cancerului:
(1) Promovarea Sanatatii si Educatia pentru Sanatate: Parteneriatul subliniaza implementarea initiativelor de sensibilizare a comunitatii privind preventia cancerului, dezvoltand materiale educationale si organizand ateliere si seminarii, precum si promovarea programelor de preventie comprehensive, care includ preventia primara si secundara.
(2) Diagnostic si Tratament Personalizat: Se va urmari o colaborare stransa pentru a rafina procesele de diagnosticare si pentru a personaliza tratamentele in functie de caracteristicile individuale ale fiecarui pacient, eforturi care sunt insotite de initiative destinate reducerii inechitatilor in accesul la ingrijiri medicale de calitate.
(3) Cercetare si Dezvoltare: Colaborarea include un angajament puternic in domeniul cercetarii fundamentale si aplicate, avand ca scop descoperirea de noi cunostinte si tehnologii in oncologie, precum si elaborarea de protocoale si ghiduri clinice inovatoare.
(4) Programe Educationale Interdisciplinare: Se vor dezvolta programe educationale postuniversitare interdisciplinare, care sa integreze diverse discipline relevante pentru a oferi o viziune holistica asupra tratarii si intelegerii cancerului.
(5) Suport Psihologic si Educational: Parteneriatul prevede furnizarea de suport psihologic pentru pacienti si familiile acestora si implementarea de programe de educatie psihologica pentru gestionarea impactului emotional al cancerului (inclusiv pentru personal medical).
(6) Cercetare in Psiho-Oncologie si Formare Profesionala: Se vor desfasura studii specializate in domeniul impactului psihologic al cancerului si al tratamentelor, impreuna cu programe de formare profesionala pentru psihologi si alti specialisti din sanatatea mintala.
(7) Interventii de Grup si Suport Comunitar: Se vor initia programe de suport in grup si initiative comunitare pentru a asista pacientii si familiile acestora in fata provocarilor impuse de cancer, promovand in acelasi timp sanatatea mentala si reducand stigmatul asociat cu bolile mintale.
(8) Cresterea satisfactiei populatiei referitoare la nivelul de informare si educatie pentru sanatate cat si a accesului adecvat al acesteia la interventii preventive populationale sau personalizate pe baza stratificarii riscurilor.
(9) Cresterea accesului pacientilor si a increderii acestora in serviciile de diagnostic, tratament, paliatie si suport specifice oncologiei prin implicarea activa a organizatiilor de pacienti relevante.
(10) Pilotarea dezvoltarii si implementarii unei retele functionale teritoriale pentru serviciile de diagnostic, tratament, paliatie, suport si reinsertie sociala aferente principalelor tipuri de cancer care afecteaza cu precadere populatia regiunii Nord Vest (catagrafiere resurse, definire nivele de competenta, elaborare trasee clinice pentru profesionisti si pacienti, furnizare servicii coordonate si integrate, etc).
Centrul are doi co-coordonatori, unul din partea IOCN, prof. univ. dr. Patriciu Achimas, iar unul din partea UBB, prof. univ. dr. Daniel David, urmand ca impreuna sa faciliteze abordarea complexa si integrata a cancerului.
Infrastructura clinica este distribuita intre cei doi parteneri si in spatii comune. Infrastructura stiintifica pusa initial la dispozitia Centrului pentru functionarea acestuia ramane in proprietatea institutiei care o are sau se inregistreaza la una din institutii pe baza unui acord agreat in comun de cele doua institutii. Noile infrastructuri obtinute in viitor de Centru vor fi de asemenea inregistrate in una din cele doua institutii, pe baza unui acord agreat in comun.
Prof. univ. dr. Patriciu Achimas, reprezentantul IOCN in acest demers, arata ca „atunci cand cunostintele de medicina sunt puse si intr-un context psihosocial adecvat si sunt dublate de dezvoltari tehnologice, efectele pozitive si/sau inovative pentru oameni sunt mult sporite si asta este ceea ce facem prin acest demers”.
Prof. univ. dr. Daniel David, adauga: „Ma bucur sa vad aceasta dezvoltare in cadrul UBBMed. Este un exemplu de cum trebuie abordata astazi sanatatea in demersuri multi/inter/transdisciplinare, care, reunind abordari biomedicale, psihosociale si de inginerie & tehnologice, pot duce la servicii de sanatate eficiente pentru oamenii in nevoie si la noi inovatii in sanatate, atat etice (prin implicarea stiintelor umaniste), cat si mai usor acceptate de oameni (prin implicarea stiintelor sociale). Un astfel de demers inovativ nu poate fi generat eficient decat printr-un astfel de parteneriat intre o institutie medicala si una academica comprehensiva!”