Psihiatru: Singuratatea si dependenta de internet, probleme principale de sanatate mintala

Psihiatru: Singuratatea si dependenta de internet, probleme principale de sanatate mintala

Singuratatea si dependenta de internet se vor numara printre principalele probleme de sanatate mintala ale acestui secol, a avertizat o psihiatra din Croatia.

Marijana Bras a facut aceste afirmatii inainte de deschiderea celui de-al 12-lea Congres international dedicat medicinei centrate pe persoana, eveniment care are loc la Zagreb, informeaza agentia croata de presa Hina.

Ea a spus ca sunt definite noi diagnostice in psihiatria moderna, provocate de influenta negativa a social media, fake news si a existentei in realitatea virtuala, relateaza si Agerpres.

”Problemele principale din psihiatrie nu mai sunt depresia si anorexia, ci dependenta de internet, tulburarile de neurodezvoltare, singuratate si psiho-oncologia. Ne confrunta cu o mare schimbare pentru care trebuie sa fim pregatiti si sa raspundem la intrebarile cum sa controlam utilizarea internetului de catre tineri, cum sa-l interzicem in scoli, cum sa-i impiedicam sa vizioneze pornografie infantila”, a spus Bras.

Ea a reamintit ca saptamana aceasta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus ca dependenta de internet in randul tinerilor sa fie tratata asemenea dependentei de tutun.

Singuratatea creste in randul tinerilor care se izoleaza de societate si care, efectiv, nu ies din casa zile intregi. Acest fenomen al izolarii sociale extreme a fost identificat pentru prima data in Japonia la sfarsitul anilor 1990 si a fost denumit sindromul ”hikikomori”, care in japoneza inseamna ”retragere in interior”.

”Oamenii vor deveni anxiosi si depresivi. Tinerii vor dezvolta ADHD, tulburari din spectrul autist pentru ca traiesc intr-o lume virtuala unde devin dependenti de social media, fake news si teorii ale conspiratiei. Aceasta tema va fi de asemenea abordata in cadrul congresului”, a mai spus psihiatra Marijana Bras, potrivit surselor citate.

Etichete: singuratatea, dependenta de internet, probleme de sanatate mintala