Primul PET-CT dintr-un spital de stat din vestul Romaniei, pus in functiune la Timisoara

Primul PET-CT dintr-un spital de stat din vestul Romaniei, pus in functiune la Timisoara

La Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara a fost pus in functiune primul PET-CT dintr-o unitate sanitara de stat din vestul Romaniei.

Dispozitivul PET-CT-ul permite o diagnosticare precoce a formelor tumorale, oferind informatii anatomice si morfologice ale organului investigat.

Potrivit unitatii sanitare, aparatul foloseste un radiotrasor FDG (molecula de glucoza marcata radioactiv cu fluor) care face posibila identificarea zonelor metabolice cu activitate, atat in zona formatiunii tumorale, cat si in restul corpului unde pot exista metastaze.

„PET-CT-ul ne permite sa diagnosticam, in cazul neoplaziilor, leziunile care sunt biologic active, acele leziuni care sunt in curs de dezvoltare. Mai mult, cu ajutorul rezultatelor furnizate de investigatia imagistica de tip PET-CT putem sa luam in Tumor Board cea mai buna decizie medicala pentru pacientul oncologic, vorbim de chimioterapie, radioterapie, terapie chirurgicala sau o combinatie intre ele. Investigatia, insa, se foloseste si in diagnosticarea anumitor granulomatoze pulmonare si ne permite chiar sa vedem anumite leziuni ischemice pe cord, cum ar fi infarctul miocardic”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa.

Spre deosebire de alte investigatii imagistice, PET-CT-ul nu doar identifica tumori, ci face si o diferenta intre tesuturile sanatoase si cele maligne, ceea ce este esential in diagnosticul precoce si monitorizarea evolutiei bolilor oncologice. In acelasi timp, permite identificarea tipului de boala oncologica, de multe ori chiar inainte ca modificarile structurale sa se produca.

Pentru pacientii diagnosticati cu cancer, acest aparat ofera o evaluare detaliata a stadiului bolii si ajuta la personalizarea tratamentului. Identificarea precisa a metastazelor da posibilitatea medicilor sa adapteze planurile terapeutice pentru fiecare pacient in parte, crescand sansele de supravietuire.

Valoarea totala a investitiei este de 13.138.000 de lei, fondurile fiind asigurate 90% de catre Ministerul Sanatatii, iar restul de 10% de la bugetul local al Primariei Timisoara.

Etichete: PET-CT, spitalul victor babes timisoara,