Alianta G6 UMF: Medicul specialist trebuie sa ramana figura centrala in procesul de reabilitare

Alianta G6 UMF: Medicul specialist trebuie sa ramana figura centrala in procesul de reabilitare

Cele mai importante universitati de medicina din Romania isi exprima „solidaritatea” cu Societatea Romana de Reabilitare Medicala (SRRM) si „ingrijorarea profunda” fata de decizia Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor, care pune „in pericol” sanatatea pacientilor cu dizabilitati prin acordarea dreptului de decizie medicala fizioterapeutilor.

Potrivit unui comunicat de presa, Asociatia Alianta Universitara G6 UMF, in calitatea sa de reprezentant al mediului academic medical si farmaceutic din Romania transmite ca aceasta modificare legislativa elimina rolul esential al medicilor specialisti in medicina fizica si recuperare medicala din procesul de tratament si pune sub semnul intrebarii calitatea si siguranta actului medical. In absenta implicarii medicilor specialisti, pacientii cu dizabilitati, principalii beneficiari ai serviciilor de reabilitare, risca sa fie supusi unor interventii fara o evaluare medicala adecvata si fara un plan terapeutic complex.

„Medicul de medicina fizica si recuperare medicala parcurge 11 ani de pregatire (facultate, rezidentiat si specializare) pentru a putea coordona programe individualizate de reabilitare, care integreaza evaluari medicale complexe, tratamente personalizate si interventii interdisciplinare. In comparatie, fizioterapeutul urmeaza doar trei ani de studii, de multe ori fara formare clinica adecvata, iar competentele sale se limiteaza la implementarea exercitiilor fizice terapeutice prescrise de medic. Reducerea rolului medicului specialist reprezinta un risc major pentru sanatatea publica si pentru calitatea vietii pacientilor cu dizabilitati. Fizioterapia este doar o componenta a procesului de reabilitare, iar un plan de tratament complet necesita expertiza unui medic specialist.” se precizeaza in comunicatul de presa.

Potrivit sursei citate, extinderea atributiilor fizioterapeutilor reprezinta o depasire a competentelor profesionale ale acestora si poate genera riscuri majore pentru pacienti, de la tratamente insuficiente, la risc de malpraxis din cauza lipsei de cunostinte privind comorbiditatile si indicatiile medicale.

In context, Alianta G6 UMF face un apel ferm catre parlamentari sa sustina amendamentele propuse de Senatul Romaniei la articolele 244 si 238 din Legea 95/2006, care protejeaza accesul pacientilor cu dizabilitati la servicii medicale de calitate.

Potrivit aliantei, adoptarea acestei legislatii este esentiala pentru:

• Asigurarea sigurantei pacientilor: Medicul specialist trebuie sa ramana figura centrala in procesul de reabilitare.
• Mentinerea calitatii actului medical: Reducerea rolului medicilor specialisti duce la standarde scazute de ingrijire.
• Evitarea cresterii costurilor pentru sanatate: Decizii terapeutice neadecvate pot genera complicatii costisitoare pe termen lung.

Totodata, alianta G6 UMF reaminteste rolul esential al educatiei medicale de calitate in protejarea pacientilor.

„Sustinerea unui sistem medical bazat pe competenta si profesionalism este o datorie fata de pacientii nostri, iar decizia Comisiei pentru Sanatate ignora acest principiu fundamental,” afirma reprezentantii Aliantei.
Prin comunicatul transmis miercuri, Alianta G6 UMF isi reafirma sprijinul pentru SRRM si pentru toti medicii specialisti de medicina fizica si recuperare medicala, solicitand deputatilor sa ia decizii care sa protejeze pacientii vulnerabili si sa asigure continuitatea unui act medical sigur si profesionist.

In numele Asociatiei Alianta Universitara G6-UMF:

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca – rector, prof. dr. Anca Dana Buzoianu – presedinte G6 UMFUniversitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti – rector, prof. dr. Viorel Jinga
Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova – rector, prof. dr. Dan Gheonea
Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi – rector, prof. dr. Viorel Scripcariu
Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures – rector, prof. dr. Leonard Azamfirei
Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara – rector, prof. dr. Octavian Cretu

Etichete: medici specialisti recuperare medicala, tratare pacienti cu dizabilitati, alianta G6-UMF, SRRM