Oamenii se imbolnavesc de trichineloza prin consumul de carne cruda sau insuficient gatita sau produse din carne care contin larve ale acestor viermi paraziti, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP) intr-o informare publica.
Trichineloza este o boala infectioasa determinata de larve ale unor viermi paraziti. Cel mai frecvent, carnea infestata cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vanat (mistret, urs).
Potrivit specialistilor, trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoana bolnava nu transmite boala si nu te poti infecta de la o persoana bolnava.
Risc de imbolnavire
La nivel mondial, se inregistreaza aproximativ 10.000 de cazuri noi de trichineloza pe an. In 28 de tari din spatiul economic european s-au inregistrat 39 de cazuri noi, in anul 2022, iar la noi in tara, in anul 2023, s-au inregistrat 31 de cazuri noi, in crestere fata de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in luna ianuarie, dupa consumul de alimente (infestate) din perioada sarbatorilor de iarna.
“Astfel, in tara noastra, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuti in gospodarie, deoarece acestia, nefiind vanduti prin comert cu amanuntul, nu sunt supusi inspectiei veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate. Persoanele care consuma carne cruda sau gatita insuficient sunt la risc de trichineloza. Chiar si consumul unei cantitati mici de carne cruda, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrarii, poate sa puna persoanele la risc. Carnatii, sunca de casa care contin carne infestata pot determina cazuri de trichineloza. Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spp.”, precizeaza INSP.
Diagnostic
Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de gradul de infestare a carnii si de rezistenta organismului, variind de la forme clinice de boala usoare la cele cu evolutie grava spre deces, din cauza complicatiilor cardiovasculare sau neurologice.
Odata ce parazitii sunt ingerati, sucul gastric acid dizolva capsula protectoare care inconjoara larvele, iar acestea sunt eliberate si tranziteaza in intestin, unde se maturizeaza in viermi adulti si se reproduc. Odata ce patrund in muschi, viermii se incapsuleaza in tesuturile musculare (striate), unde pot trai o perioada indelungata, pana la 40 de ani.
Simptome trichineloza
Se recomanda prezentarea la medic/spital in cazul in care o persoana, dupa ce a consumat/gustat carne de porc/vanat insuficient preparata termic, manifesta cel putin trei dintre urmatoarele simptome:
• febra;
• sensibilitate si dureri musculare;
• diaree;
• edem facial;
• hemoragii subconjunctivale, subunghiale si retiniene.
Medicii pot cere efectuarea de analize de laborator pentru a demonstra raspunsul imun caracterizat prin aparitia de anticorpi specifici anti- Trichinella spp si mai rar pentru a evidentia prezenta larvelor de Trichinella spp in tesut obtinut prin biopsie musculara. Medicii care emit suspiciunea de trichineloza vor raporta cazurile, conform legislatiei in vigoare.
Evolutia bolii
• perioada de incubatie, cu durata intre 2 si 28 zile;
• perioada asimptomatica corespunzatoare maturarii larvelor ingerate in adulti, la nivelul intestinului subtire;
• un stadiu intestinal, manifestat prin greata, diaree insotita sau nu de febra, disconfort/dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, varsaturi, oboseala;
• un stadiu de invazie tisulara (in special musculara), corespunzator migrarii larvelor nou-formate in sistemul circulator, catre musculatura striata; este caracterizat mialgii, tumefactia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale fetei, eruptii urticariene, febra 38°C -40°C, tulburari neuropsihice (cefalee, pana la delir, coma), tulburari respiratorii, tulburari cardiace (miocardita cu tahicardie, tulburari de ritm);
• perioada de convalescenta, corespunzatoare inchistarii larvelor in muschi.
Tratamentul trichinelozei
Tratamentul pentru aceasta boala se face la recomandarea medicului care va urmari evolutia clinica dupa administarea medicamentelor. Receptivitatea fata de boala este generala, iar imunitatea este de scurta durata, reimbolnavirile fiind posibile.
Etichete: trichineloza, simptome trichineloza, diagnostic trichineloza, tratament trichineloza, insp