Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania (FSSR) spune ca exista un “val de irationalitate ce ameninta medicina bazata pe dovezi stiintifice”. Potrivit sindicalistilor, dezinformarile publice pe tema medicinei constituie un risc major asupra sanatatii publice si profesionistilor din sanatate.
“Campania electorala a adus pe scena publica o serie de candidati care s-au evidentiat in discursul public printr-o serie de afirmatii care contrazic in mod flagrant informatiile furnizate de medicina bazata pe dovezi, acestea fiind dezinformari medicale.”, se arata intr-un comunicat al federatiei.
Potrivit sursei citate, asa cum ne-a dovedit pandemia, dezinformarile medicale au o serie intreaga de efecte negative:
– Cresc numarul cetatenilor care inlocuiesc interventiile medicinei bazate pe dovezi cu „solutii alternative”.
– Astfel de convingeri si practici determina cresterea morbiditatii populatiei.
– In consecinta, cresc continuu comorbiditatile cazurilor prezentate la unitatile sanitare si scade disponibilitatea pacientilor de a urma recomandarile medicale.
– Aceste evolutii genereaza o crestere continua a dificultatii interventiilor terapeutice, consecutiva cresterii complexitatii acestora.
– Efectul direct il constituie o scadere continua a calitatii vietii profesionale a angajatilor din sanatate, care ajung sa fie supraincarcati de sarcinile de serviciu.
– Suplimentar, atitudinea negativa a pacientilor impotriva medicinei bazate pe dovezi se transforma in atitudine negativa si asupra profesionistilor din sanatate, accentuand deteriorarea calitatii vietii profesionale a acestora.
“Asa cum am afirmat public intotdeauna, Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania (FSSR) considera ca medicina bazata pe dovezi stiintifice (singura care da seama de stiinta medicala) este o valoarea fundamentala a organizatiei, trebuind sa fie aparata continuu. (FSSR a preluat acest model in activitatea sindicala, sub forma sindicalismului bazat pe dovezi stiintifice.)”, mai transmite Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania.
Sindicalistii din sanatate atrag atentia ca “accederea la putere a unor politicieni care au convingeri si discursuri publice ce intra in contradictie flagranta cu dovezile stiintei medicale constituie o amenintare grava la adresa sanatatii publice si a profesionistilor din sanatate”.
“Acestia genereaza neincrederea populatiei in profesionistii din sanatate, amplificand valul de neincredere generat in perioada pandemiei, respectiv costurile pe care trebuie sa le suporte profesionistii pentru faptul ca-si fac datoria. Deteriorarea continua a climatului desfasurarii activitatii profesionale in unitatile sanitare genereaza un stres suplimentar si inutil asupra unor oameni deja aflati deseori in zona epuizarii profesionale.”, mai transmite organizatia sindicala.
In consecinta, FSSR se pronunta public impotriva tuturor politicienilor si candidatilor la alegerile politice care, prin discursul lor public, genereaza atacuri directe sau implicite la adresa medicinei bazate pe dovezi, deoarece acestea afecteaza negativ in mod direct profesionistii din sistemul public de sanatate.
“In contextul acestui val de irationalitate ce ameninta medicina bazata pe dovezi stiintifice, consideram ca este necesara o amplificare a eforturilor menite sa creasca aderenta celor aflati in perioada formarii profesionale initiale la actiunea bazata pe dovezi. In egala masura, este necesara o crestere a interventiilor organismelor profesionale specifice profesiilor medicale orientate catre formarea si constientizarea profesionistilor din sanatate, respectiv catre sanctionarea profesionistilor care promoveaza discursuri publice ce contravin in mod flagrant dovezilor medicale.”, se mai arata in comunicatul Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania.
Etichete: medicina bazata pe dovezi stiintifice, dezinformari medicina, federatia solidaritatea sanitara din romania