Romanii ar putea ramane fara doua medicamente esentiale. Potrivit producatorilor de medicamente generice din Romania, este vorba despre paracetamol si metformin, iar asta din cauza blocajelor legislative si administrative persistente.
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) subliniaza ca, fara masuri urgente, pacientii vor ramane fara acces la tratamente de baza sau vor plati mai mult pentru ele.
„Birocratia nu poate justifica pierderi de vieti sau de resurse financiare. Solicitam autoritatilor competente, Ministerul Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Agentiei Nationale a Medicamentului, sa ia masuri pentru a modifica legislatia, astfel incat pacientii sa aiba acces mai rapid la medicamentele generice si biosimilare. In acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un numar cat mai mare de pacienti. Intr-un moment in care sanatatea publica este o prioritate si in care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacientilor la medicamente cu preturi mai mici este o masura necesara si urgenta.” spune Simona Cocos, presedinte APMGR, potrivit unui comunicat de presa.
Conform APMGR, Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este ‘cea mai noua lovitura’ data producatorilor de medicamente generice si, implicit, pacientilor, din cauza ca aceasta impune taxe noi.
“Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% romanesti si/sau asupra unor linii de productie si va afecta grav securitatea aprovizionarii cu medicamente generice, amenintand disponibilitatea unor medicamente critice. De pilda, ar putea duce la disparitia Paracetamolului si a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se intampla, de fapt, este ca aceasta directiva impune taxe noi pentru producatorii de medicamente, care nu pot sa gestioneze costurile prin majorarea preturilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sanatatii”, se explica in comunicat.
Astfel, afirma APMGR, in cazul paracetamolului, dat fiind ca este un medicament cu pret nereglementat, impactul directivei va fi o crestere a pretului cu 45% care va fi suportata integral de pacienti.
De asemenea, in cazul metforminului, ‘pretul ar trebui sa creasca cu 48%’, insa fiind vorba despre un medicament cu pret reglementat de stat, ‘probabil va fi retras din piata’, nemaiputand fi sustenabil.
“In aceeasi situatie, se regasesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preturi de pana in 10 lei. (…) In Romania, preturile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinta, care ia in calcul cel mai mic pret dintr-un cos de 12 state membre UE. Acest sistem pune in impas multe medicamente cu preturi mici”, mai transmite APMGR.
Potrivit reprezentantilor producatorilor de medicamente generice, incepand din 2023, in Romania, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, ‘o valoare dificil de suportat’ pentru medicamentele cu preturi mici si care face ca multe dintre acestea sa devina nesustenabile. APMGR sustine ca, in perioada 2013 – 2020, peste 2.000 de medicamente generice au disparut de pe piata.
Potrivit producatorilor din Romania, medicamentele generice pentru sistemul de sanatate si pacienti sunt importante pentru ca:
– Trateaza peste 70% dintre pacienti.
– Intra pe piata cu preturi mai mici decat medicamentul inovativ cu 40% (in primul an) – 70% (in al patrulea an).
– Asigura medicamente esentiale pentru un grup demografic mai larg.
– In ariile terapeutice unde au intrat medicamentele generice, numarul pacientilor tratati a crescut de pana la 3 ori (studiu IQVIA).
– In perioada 2016-2023, prin intrarea pe piata a medicamentelor generice s-a realizat peste 1 miliard EURO optimizare bugetara – prin urmare, CNAS poate trata mai multi pacienti.
– In perioada 2023-2028 se estimeaza peste 500 milioane Euro optimizare bugetara ca urmare a intrarii medicamentelor generice in urma pierderii brevetelor medicamentelor inovative.
Etichete: medicamente generice, paracetamol, metformin