O initiativa legislativa postata in transparenta decizionala prevede ca, unitatile de invatamant superior care au in structura lor Facultati de farmacie pot infiinta farmacii universitare.
Potrivit actului normativ, in farmacia universitara se desfasoara activitati de asistenta farmaceutica pentru populatie, activitati de invatamant farmaceutic, precum si activitati de cercetare stiintifica farmaceutica si educatie farmaceutica continua.
“Activitatile de invatamant farmaceutic, de cercetare stiintifica farmaceutica si educatie farmaceutica continua se desfasoara sub indrumarea personalului didactic integrat, in baza unui plan aprobat anual, in acord cu necesitatile privind evolutia reglementarilor nationale si europene in domeniul farmaceutic, prin ordin al ministrului Sanatatii”, mai prevede proiectul.
Farmacia universitara este condusa de un farmacist-sef, cadru universitar cu gradul didactic cel mai inalt. In cadrul farmaciei universitare urmeaza sa fie incadrate cel putin doua cadre didactice universitare in domeniul farmaceutic, prin integrare clinica.
Tototdata, proiectul mai prevede ca ‘institutia de invatamant superior de drept public acreditata care are in structura o Facultate de farmacie poate infiinta o singura farmacie universitara’.
De asemenea, farmacia universitara va functiona pe baza unei autorizatii emise de Ministerul Sanatatii, iar aceasta nu va putea fi instrainata.