Fenomenul scaderii calitatii formarii profesionale furnizate de scolile postliceale sanitare

Fenomenul scaderii calitatii formarii profesionale furnizate de scolile postliceale sanitare

Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania transmite, intr-un comunicat de presa, ca este ingrijorata de numarul in crestere de “dovezi publice” privind scaderea calitatii formarii profesionale furnizata de scolile postliceale sanitare. In context, solicita Guvernului Romaniei, Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii implicarea “urgenta” in rezolvarea acestei situatii.

Potrivit sursei citate, calitatea serviciilor medicale actuale si viitoare furnizate de sectorul public de sanatate depinde de calitatea formarii profesionistilor din sanatate. Organizatia subliniaza ca, scaderea calitatii formarii constituie totodata o amenintare la adresa capacitatii sistemului public de sanatate de-a acorda serviciile medicale necesare populatiei.

“Avand in vedere ca aceasta problema constituie o amenintare la adresa profesiei de asistenta medicala, ne alaturam organismului profesional al asistentelor medicale, OAMGMAMR, in solicitarea publica a rezolvarii adecvate a acestei probleme de catre autoritati, incepand cu Ministerul Educatiei.”, precizeaza Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania.

Federatia mai subliniaza ca rezolvarea trebuie sa vizeze atat conditiile de desfasurare a formarii, acestea trebuind sa conduca la formarea competentelor specifice standardului ocupational, cat si conditiile de acces la aceasta formare sau de absolvire a ei, care trebuie sa includa obligatia de absolvire a examenului de bacalaureat.

In felul aceasta s-ar rezolva si problema tehnica (cu impact asupra recunoasterii calificarilor) pe care o genereaza existenta unor absolventi de formare de nivel ISCED 4, care de fapt nu au finalizat formare specifica ISCED 3.

Astfel, organizatia considera oportuna analizarea posibilitatii de interventie activa in filtrarea suplimentara a intrarilor in sistemul sanitar prin introducerea conditiei de-a avea examenul de bacalaureat absolvit pentru asistentele medicale absolvente de postliceala care se prezinta la concursurile de angajare.

Scaderea calitatii formarii contribuie fie la accentuarea deficitului de asistente medicale (prin cunoscut fenomen al incapacitatii de satisfacere a conditiilor specifice angajarii prin concurs), fie la incarcarea suplimentara cu sarcini de lucru pentru asistentele medicale care deja isi desfasoara activitatea in sistemul public de sanatate, accentuand poverile profesionale ale acestora.

“Totodata, fenomenul ameninta echivalarea competentelor la care au dreptul asistentele medicale cu vechime din sistemul public de sanatate, drept solicitat in mod consecvent de Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania in ultimul deceniu.”, mai arata sursa citata.

Etichete: formare profesionisti sanatate, scoli postliceale sanitare, federatia solidiaritatea sanitara