Cinci studii clinice la un milion de locuitori, adica de zece ori mai putin decat media europeana. Romania se afla mult in urma Europei la acest capitol.
“Media europeana este de 50 de studii clinice la un milion de locuitori si sunt tari care au peste 100 de studii clinice la un milion de locuitori. Daca cu cinci studii clinice la un milion de locuitori Romania ajunge sa atraga undeva in jurul a 70 – 80 milioane de euro, daca am face de zece ori mai multe studii clinice am ajunge sa atragem 700 – 800 de milioane de euro pe an investitii directe in acest domeniu. (…) Pacientul beneficiaza de investigatii care sunt finantate de sponsorul studiului. Deci el nu mai este in cheltuiala statului. Statul castiga pe partea asta si din taxele care sunt platite. Medicii implicati in studiile clinice castiga din sumele pe care le primesc pentru prestatiile pe care le realizeaza”, a declarat Zaharescu la conferinta ‘Industria farmaceutica, partener strategic al statului in sanatate’, potrivit Agerpres.
In context, conducerea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a subliniat ca, in prezent, nu mai exista vreun blocaj birocratic si nicio intarziere la autorizarile in derularea studiilor clinice.
Etichete: studii clinice romania, industria farmaceutica, ARPIM, ANMDM