Depresia este o boala care se trateaza medicamentos, prin psihoterapie sau alte metode, de aceea este esential ca intreaga populatie sa constientizeze importanta recunoasterii timpurii a semnelor si simptomelor depresiei, precizeaza Institutul National de Sanatate Publica (INSP), cu ocazia Zilei Europeane pentru Combaterea Depresiei.
Potrivit sursei citate, depresia este o cauza importanta de dizabilitate in intreaga lume si contribuie in mare masura la povara globala a bolilor. Efectele depresiei pot fi de lunga durata sau recurente si pot afecta dramatic capacitatea unei persoane de a functiona si de a trai o viata satisfacatoare.
Simptome si diagnostic
Depresia se manifesta prin: tristete, pierderea interesului sau a placerii, sentimente de vinovatie sau valoare de sine scazuta, tulburari de somn sau de apetit, oboseala, dificultati de concentrare.
Depresia clinica este diagnosticata atunci cand simptomele persista timp de cel putin doua saptamani. Este important sa se sublinieze ca depresia poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, sex sau statut socio-economic.
Solicitarea ajutorului si tratamentul adecvat sunt pasi esentiali pentru a gestiona si depasi aceasta tulburare mintala cu impact semnificativ asupra calitatii vietii si functionarii individuale.
Sinuciderea, a doua cauza de deces in randul tinerilor din Europa
Adolescenta este o perioada cruciala, de tranzitie (de la copilarie la perioada adulta) marcata de schimbari fizice, emotionale si sociale semnificative. Aceasta etapa poate fi stresanta si confuza, cu multe fluctuatii emotionale, facand adolescentii vulnerabili la diverse probleme de sanatate mintala, inclusiv depresia.
Informatii relevante despre depresia in randul tinerilor si adolescentilor, la nivel european:
• 36% din tinerii cu varste cuprinse intre 13 si 28 de ani au avut simptome de depresie, in anul 2022;
• 40% dintre persoanele evaluate cu tulburari emotionale au fost tineri cu varste cuprinse intre 19 si 25 de ani, femeile fiind, in medie, cu 56% mai afectate decat barbatii, in anul 2022;
• Peste 14 milioane de tineri din UE, cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani, au avut o problema de sanatate mintala in anul 2019;
• Sinuciderea este a doua cauza de deces in randul tinerilor din Europa, dupa accidentele rutiere;
• Aproape jumatate dintre tinerii din UE (49%) au declarat nevoi nesatisfacute in materie de ingrijiri de sanatate mintala, comparativ cu 23% din populatia adulta;
• Unul din zece adolescenti prezinta semne de utilizare problematica a retelelor sociale;
• Intr-un studiu realizat in anul 2022, pe un lot de 280.000 de adolescenti in varsta de 11, 13 si 15 ani, din 44 tari si regiuni din Europa, Asia Centrala si Canada s-a concluzionat ca:
– 36% dintre adolescenti au raportat un contact constant cu prietenii online, definit ca utilizarea platformelor de social media „aproape tot timpul pe parcursul zilei”;
– 11% dintre adolescenti au prezentat semne de comportament problematic in retelele sociale, raportand simptome asemanatoare dependentei, cum ar fi incapacitatea de a controla utilizarea retelelor sociale, izolare atunci cand nu sunt online si neglijarea altor activitati;
– Utilizarea necorespunzatoare a retelelor sociale a fost mai mare in randul fetelor, decat al baietilor (13% fata de 9%).
Protejarea sanatatii mintale a tinerilor
Potrivit INSP, protejarea sanatatii mintale a tinerilor reprezinta o prioritate pentru UE si statele sale membre. Este nevoie sa se puna accent pe modul in care se poate raspunde mai bine nevoilor specifice ale tinerilor, prin actiuni precum:
• imbunatatirea conditiilor de viata si de munca;
• facilitarea accesului tinerilor la ingrijiri de sanatate mintala;
• incurajarea cercetarii privind impactul sanatatii mintale asupra tinerilor;
• combaterea stigmatizarii;
• schimbul de bune practici intre tarile UE;
• promovarea unui spatiu digital mai sigur si mai sanatos, inclusiv combaterea urii, a violentei si a abuzurilor in mass-media si pe platformele de comunicare sociala.
Ziua Europeana pentru Combaterea Depresiei este marcata, in fiecare an, la data de 1 octombrie, fiind o initiativa a Asociatiei Europene pentru Combaterea Depresiei, o alianta de organizatii, pacienti, cercetatori si profesionisti din domeniul medical din 19 tari europene.
Etichete: depresia, tulburari emotionale, probleme de sanatate mintala, INSP