Peste 100.000 de romani sunt diagnosticati anual cu cancer

Peste 100.000 de romani sunt diagnosticati anual cu cancer

Peste 100.000 de romani sunt diagnosticati anual cu cancer, iar previziunile specialistilor estimeaza 1 din 5 decese din aceasta cauza, in tara noastra.

Potrivit Federatie Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), numarul total al pacientilor, ramasi in evidenta medicilor in perioada ianuarie – septembrie 2024 a fost de 564,764 (+2% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023).

Cele mai frecvente tipuri de cancer in randul barbatilor sunt cancerul de prostata (18,2%), cancerul pulmonar (14.8%) si cancerul colorectal (14,1%), in timp ce in randul femeilor predomina cancerul de san (26.8%), cancerul colorectal (11.6%) si cancerul de col uterin (7.1%)

“Cancerul reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate in Romania, in 2023 fiind inregistrate 56 216 decese. OECD estimeaza pentru tara noastra un numar de 18.700 de decese premature din cauza cancerului in fiecare an, ceea ce reprezinta 1 din 5 decese la nivel national. De altfel, Romania inregistreaza cea mai ridicata mortalitate prin cancer de san si cancer de col uterin din Europa.”, transmite Federatia.

Potrivit sursei citate, pentru a raspunde acestor provocari, Romania trebuie sa creasca accesul la preventie, screening, diagnosticare si la tratamente adecvate pentru cancer, conditii esentiale pentru a imbunatati viata persoanelor cu cancer si principalii indicatori in sanatate.

De asemenea, eliminarea inechitatilor socio-economice ar reduce mortalitatea prematura prin cancer. Conform OECD, prin implementarea de masuri consistente ar putea fi prevenite 1 din 3 decese premature prin cancer, iar speranta medie de viata a populatiei ar creste cu 8 luni.

“In ciuda progreselor medicale in domeniul oncologiei, lipsa unui Plan National de Educatie pentru Sanatate (health literacy) ramane o provocare majora. In acest context, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a marcat Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului printr-un eveniment de amploare, menit sa atraga atentia asupra nevoii urgente de educatie in domeniul sanatatii si a lansat un apel public pentru infiintarea unui Grup National de Lucru pentru dezvoltarea si implementarea unui Plan National de Alfabetizare in Sanatate.”, mai precizeaza FABC.

Alfabetizarea in sanatate depinde de nivelul de educatie si presupune abilitatea de a gasi, intelege si folosi informatii medicale pentru a lua decizii informate privind ingrijirea, prevenirea bolilor si mentinerea sanatatii.

“Povara cancerului in Romania, nu este doar a pacientului sau a familiei acestuia, ci este povara intregii societati. Haideti ca, impreuna, sa schimbam mentalitati, sa facem o presiune constructiva, permanenta, asupra decidentilor, pentru ca tratarea cancerului in Romania, precum si sistemul de sanatate, sa intre intr-o minima normalitate. Tot impreuna putem face ca Romania sa nu mai fie pe ultimul loc la finantare si pe primul loc la mortalitate”, a declarat Cezar Irimia, presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Etichete: diagnostic cancer, romani diagnosticati cu cancer, preventie cancer, tratament cancer