Spitalul ‘George Emil Palade’ din Targu Mures, primul ‘spital smart’ din Romania

Spitalul ‘George Emil Palade’ din Targu Mures, primul ‘spital smart’ din Romania

Potrivit unui memorandum aprobat de Guvern, Spitalul ‘George Emil Palade’ din Targu Mures va deveni drept unitate-pilot pentru digitalizarea completa a sistemului de sanatate din Romania.

Astfel, se are in vedere crearea cadrului legislativ necesar in vederea implementarii proiectului, inclusiv identificarea surselor de finantare pentru dotarea spitalelor publice cu solutii specifice necesare operationalizarii acestora ca ‘smart hospital’. In prima etapa, se va operationaliza spitalul public universitar de tip ‘smart hospital’ – Spitalul ‘George Emil Palade’, unitate sanitara publica aflata in subordonarea Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie ‘George Emil Palade’, din Targu Mures, care va servi drept unitate-pilot pentru digitalizarea completa a sistemului de sanatate din Romania.

„Acest spital si cele care vor urma sa fie transformate in unitati complet inteligente vor functiona ca centre de receptie de gradul al 2-lea intr-o anumita regiune, in baza unui acord comun intre unitatea regionala si Serviciul de Telecomunicatii Speciale”, se arata in memorandum.

In spitalele inteligente vor fi implementate:

– Dosarul electronic al pacientului – un model de centralizat de stocare electronica a informatiilor medicale ale pacientilor;
– Telemedicina, prin care se asigura furnizarea serviciilor medicale la distanta, fara prezenta fizica simultana a personalului medical si a pacientului, pentru diagnosticare, tratament, monitorizarea afectiunilor sau preventia bolilor;
– Automatizare si robotica, pentru optimizarea proceselor medicale si administrative;
– Sisteme integrate de gestionare a resurselor, pentru a gestionare eficienta a resurselor spitalului;
– Big Data si analiza predictiva, pentru analiza datelor colectate de la pacienti sau alte sisteme medicale;
– Inteligenta artificiala (IA) si Machine Learning, pentru analizarea datelor medicale si sprijinirea deciziilor clinice, prin algoritmi care pot analiza un volum urias de date capabile sa identifice modele;
– Realitatea virtuala si augmentata (VR/AR), pentru utilizarea in educatia medicala sau formare continua;
– Sisteme de securitate si protectia datelor, precum si solutii energetice inteligente si interoperabilitatea sistemelor.

Potrivit Executivului, aceste spitale inteligente vor moderniza infrastructura medicala, imbunatatind calitatea si eficienta serviciilor si reducand costurile administrative prin digitalizare si automatizare.

Etichete: spitalul george emil palade targu mures, spital smart, digitalizare sistem sanitar