Spitalul Victor Babes Timisoara: In Romania sunt peste 1.500.000 de pacienti cu BPOC

Spitalul Victor Babes Timisoara: In Romania sunt peste 1.500.000 de pacienti cu BPOC

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune subdiagnosticata si subtratata si reprezinta o problema de sanatate publica, potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

In Romania sunt peste 1.500.000 de pacienti cu aceasta boala, iar unitatea sanitara avertizeaza ca BPOC ramane o cauza majora de mortalitate si morbiditate globala, fiind responsabila pentru aproape 3 milioane de decese anual.

In fiecare an, in a treia zi de miercuri din luna noiembrie este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva BPOC.

“Pacientii cu BPOC trec adesea prin crize si episoade acute de boala. O exacerbare moderata a acestei afectiuni creste riscul de deces cu 17%. Mai mult, riscul de infarct miocardic se dubleaza in primele 5 zile dupa o asemenea exacerbare. Totodata, peste 40 la suta dintre decesele legate de BPOC sunt cauzate de complicatii cardiovasculare.’, transmite unitatea sanitara intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, cei care traiesc cu BPOC avansata au dificultati de respiratie, tuse cronica si se confrunta cu reducerea functiei pulmonare. De aceea, aproape 40% dintre persoanele cu aceasta boala trebuie sa reduca sau sa opreasca munca cu totul.

“BPOC-ul este inclus in Strategia Nationala de Sanatate pana in 2030, insa pacientii din Romania au nevoie de o prioritizarea a acestei patologii. Avem nevoie de politici publice concrete. In Romania, aceste terapii exista, insa, sunt rambursate doar in proportie de 50%. Peste opt procente din populatia generala are un diagnostic de BPOC, tara noastra cheltuind anual peste 250 de milioane de lei. Fumatul reprezinta principala cauza a BPOC, insa expunerea pe termen lung la poluanti atmosferici, inhalarea de substante toxice la locul de munca si factorii genetici contribuie la aparitia bolii. BPOC nu poate fi vindecata, dar aceasta este o boala prevenibila si tratabila. Renuntarea la fumat este cea mai eficienta masura preventiva, iar diagnosticul precoce prin spirometrie poate face diferenta in gestionarea bolii”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Etichete: BPOC, boala pulmonara obstructiva cronica, spitalul victor babes timisoara