Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030, adoptata de Guvernul Ciolacu, vizeaza, printre altele, dezvoltarea programelor preventive si un rol mai important pentru serviciile ambulatorii. Totodata, se doreste cresterea colectarilor la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS).
Potrivit ministrului Sanatatii, un alt obiectiv este ca in trei-patru ani, pe masura ce numarul medicilor de familie se va reduce prin pensionare, sa existe posibilitatea inlocuirii lor. In prezent, 500.000 de persoane nu beneficiaza de servicii de asistenta medicala primara.
“Aceasta cifra de 500.000 de persoane se refera la populatia acestor localitati care nu au servicii de asistenta medicala primara in acest moment. Asta nu inseamna ca acesti oameni nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie intr-o localitate invecinata. Multi dintre ei sunt inscrisi in alta localitate decat in localitatea de domiciliu, dar asta sigur ca nu rezolva problema”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
Pentru a creste numarul medicilor de familie din localitatile rurale, sunt importante si conditiile in care acestia isi desfasoara activitatea,a mai subliniat ministrul.
De asemenea, strategia nationala de sanatate 2023 – 2030 este corelata cu strategii sectoriale, precum Planul national de control al cancerului sau Strategia pentru boli cardiovasculare si cerebrovasculare.
Strategia nationala de sanatate pentru perioada 2023 – 2030 include si strategia nationala de vaccinare pentru urmatorii sapte ani, dar si strategia nationala pentru prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale.