Ziua Mondiala a Inimii | Cardiologii incurajeaza la alegeri sanatoase pentru inima

Ziua Mondiala a Inimii | Cardiologii incurajeaza la alegeri sanatoase pentru inima

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cardiovasculare raman principala cauza de decese la nivel mondial, ceea ce face ca lupta impotriva lor sa devina o prioritate globala.

Totusi, vestea buna este ca 80% dintre aceste decese pot fi prevenite printr-o constientizare adecvata, alegeri sanatoase de viata si asistenta medicala atunci cand este nevoie.

De Ziua Mondiala a Inimii, marcata anual la data de 29 septembrie, medicii cardiologi incurajeaza oamenii sa faca alegeri sanatoase pentru inima si sa-i inspire pe altii sa faca acelasi lucru.

Fundatia Romana a Inimii, impreuna cu Societatea Romana de Cardiologie si Cluburile Rotary, sub egida „Totul pentru Inima Ta!”, desfasoara multiple activitati in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, prin care incearca sa atraga atentia asupra „pandemiei” reprezentate de bolile cardiovasculare.

“Programul “Totul pentru Inima Ta” este un apel la actiune, pentru ca toata lumea sa-si asume sanatatea inimii prin intelegerea riscurilor, insusirea obiceiurilor sanatoase, cum ar fi mentinerea unei diete echilibrate, activitate fizica, evitarea consumului de tutun. Ai grija de inima ta, precum si de inima celor dragi din jurul tau!”, a declarat Prof. Dr. Dragos Vinereanu – Seful Clinicii de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara a Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, Presedintele Fundatiei Romane a Inimii, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, preventia ramane ‘piatra de temelie’ a sanatatii cardiovasculare. Specialistii sustin ca bolile cardiovasculare pot exista si fara semne care sa ingrijoreze, de aceea recomanda controalele periodice la medicul curant, chiar si in cazul persoanelor care par sanatoase.

“Va puteti reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiace urmand aceste controale, pentru a gestiona orice factor de risc existent, cum ar fi tensiune arteriala ridicata sau un nivel crescut al colesterolului sau diabet, precum si administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris”, mai transmit reprezentantii Fundatiei Romane a Inimii si ai Societatii Romane de Cardiologie cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii.

Totodata, potrivit sursei citate, continua si programul “Promenada Inimilor 2024”, proiect ce isi propune mentinerea unui stil de viata sanatos, reamintind tuturor ca activitatea fizica, de minim 30 de minute pe zi, este cel mai bun mijloc de preventie a bolilor cardiovasculare. In acest an s-au alaturat initiativei “Promenada Inimilor” 44 de orase din Romania si Moldova.

Etichete: bolile cardiovasculare, ziua mondiala a inimii, fundatia romana a inimii, societatatea romana de cardiologie, dragos vinereanu