Ziua mondiala de lupta impotriva pneumoniei (12 noiembrie)

Ziua mondiala de lupta impotriva pneumoniei (12 noiembrie)

Anual, la data de 12 noiembrie, se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva pneumoniei. Pneumonia este considerata una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global.

„Pneumonia, alaturi de cancerul pulmonar, BPOC-ul si TBC-ul reprezinta patologiile pulmonare incluse in top 10 boli mortale la nivel mondial. Din pacate, in ciuda progreselor medicale, aceste afectiuni continua sa faca milioane de victime si sa aduca suferinta. Factorii de mediu, campaniile limitate de vaccinare, abuzul si utilizarea incorecta de antibiotice, care determina rezistenta la tratamentele obisnuite, bolile cronice si comorbiditatile, pandemiile, cum a fost cea de Covid-19, si chiar infectiile virale sezoniere pot creste riscul de infectii pulmonare, pot duce la dezvoltarea de pneumonii. De altfel, in ultimele saptamani, am constatat o crestere accentuata a numarului de cazuri de pneumonie la nivelul intregii tari, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in randul copiilor”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa.

La persoanele cu imunitate scazuta, pneumonia poate fi cauzata de o multitudine de agenti infectiosi, printre care bacterii (Streptococcus pneumoniae), virusuri, intre care cele gripale ori virusul respirator sincitial, si fungi. Aceste microorganisme ajung in plaman prin inhalarea picaturilor din aer de la o persoana infectata sau prin transmiterea de la o infectie virala preexistenta, care slabeste organismul favorizand infectiile bacteriene.

Potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara, pneumonia mai poate aparea ca urmare a unei raceli severe, a unei gripe sau a unei alte infectii respiratorii.

Simptomele pneumoniei pot varia in functie de cauza infectiei, varsta si starea de sanatate a pacientului. Printre acestea se numara: tuse persistenta, adesea cu expectoratie de mucus galben-verzui sau chiar sangeros, dureri toracice, care se accentueaza in timpul respiratiei sau tusei, febra ridicata, care poate fi insotita de frisoane si transpiratie excesiva, dificultati de respiratie si senzatie de lipsa de aer, oboseala severa si slabiciune.
In cazurile grave, lipsa de oxigen poate duce la cianoza.

Obiectivul organizatiilor mondiale din domeniul sanatatii este ca, pana in 2030, sa nu mai existe decese cauzate de pneumonie.

Etichete: pneumonia, simptome pneumonie, spitalul victor babes timisoara